Productfotografie voor beginners

Luna’s plog van 11 april heeft mij ge├»nspireerd om me bezig te houden met productfotografie.
Aangezien ik geen fotostudio heb en ook geen flitslampen, moet ik improviseren. Ik gebruik daarbij de KISS-methode (Keep It Simple, Stupid).

De wit gelakte kast in de woonkamer dient als plateau (aan de rechterkant bevindt zich het raam) en ik zal in eerste instantie gebruik maken van de leeslamp als verlichtingsbron.

Het eerste product is een flesje bier dat ik van een lieve vriendin heb gekregen op mijn verjaardag (het bier is zelf gebrouwen door een van haar collega’s en smaakt prima!).
Je ziet een aantal problemen op deze foto: een lelijke slagschaduw, een scherpe rand op de achtergrond (waar de kast aansluit op de muur) en verder is een deel van het schilderij zichtbaar en een lelijke schaduw op de muur.

Om van de schaduwen af te komen, heb ik de leeslamp uitgemaakt en gebruik nu alleen het natuurlijke licht dat via het raam binnenkomt. Het is echter al half acht ’s avonds, dus er is maar weinig licht.
De lelijke rand op de achtergrond is nog steeds zichtbaar en er is een nieuw probleem bij gekomen: de kast is gelakt met glanzende verf, waardoor een weerspiegeling is ontstaan onder de fles.

De horizontale rand op de achtergrond heb ik weggewerkt met een wit blaadje. Je ziet dat hierdoor ook de weerspiegeling verdwijnt. Het A4-formaat is te klein en op zolder kon ik geen groter formaat vinden. Daarom neem ik een kleiner product dat beter past.

Nu volgt de nabewerking op de computer. Ik gebruik hiervoor het gratis fotobewerkingsprogramma Faststone Image Viewer.

Een beelduitsnede maken

Contrast verhogen, schaduwen oplichten (en ook de heldere partijen lichter maken).

En dit is het eindresultaat. Niet slecht als je bedenkt dat ik hiervoor alleen een vel papier als achtergrond en mijn telefoon als fototoestel heb gebruikt.
De vlekken kun je wegwerken met het fotobewerkingsprogramma en dan staat het product helemaal los van de achtergrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.